HTML

Reflektor Café

Reflektor Café - Rávilágítunk a hétköznapokra

Utolsó kommentek

Friss topikok

Linkblog

2011.03.06. 21:45 szMilan

Film kritika: Gulliver utazásai

Megnéztem a Gulliver utazásait. Nem tudom eldönteni, hogy most érdemes volt-e vagy sem, mert a film felér egy agygörccsel. Elismerem, voltak jó pillanatok benne azért, tehát lehet rajta nevetni; egy kis szombat esti filmezésnek tökéletesen megfelel. Persze Jack Black tökéletesen felrúgja a Gulliver utazásai eredeti dicsőségét.

A film alapjául szolgáló könyv temérdek társadalomkritikával tűzdelt mese volt, ami nagyjából az egyetlen kötelező olvasmány volt számomra, amit érdeklődő fejjel olvastam el. Na nézzük, hogy Jack Black, Amerika nemzeti polgárpukkasztója ezt hogyan rontotta el.

 

Adott Gulliver (Jack Black) aki egy cégnél dolgozik mint postai alkalmazott, kiviszi a leveleket és mindeközben guitar herozik a cég pincéjében. Persze adott a románc, a dicső szerelem, melyet Darcy (Amanda Peet) testesít meg. Persze, hogy reménytelen szerelemről van szó, ezen ne is elmélkedjetek. Na, Gulliver, hogy bevágódjon behazudja magát valami zseniális írónak, ezzel lekenyerezve álmai nőjét. Sikerült. Ezért aztán, Darcy elküldi őt egy cikk megírása kedvéért a Bermuda háromszögbe, ahol az amúgy is szerencsétlen Gullivert elviszi a víz és a vihar Liliputba.

 Nem meglepő módon itt jön a jól ismert jelenet a lekötözéssel meg az első meghökkenésekkel. Eddig egészen jópofa... ja nem, mert megérkezett Edward Edwardson (Chris O'Dowd), Liliput főtábornoka, aki oly mértékben idegesítő, mind beszédben, mind mindenhogy, hogy az... nem tudom. Nincs rá szó a szép magyar nyelvben. Végig ilyen marad a film során, nagyon leviszi a filmről alkotott véleményemet. Értem én, hogy a karakterét ilyennek szánták, de el lett túlozva. Egy néma elefánt méretű birkának több esélye lenne ilyen csajozós dumákkal mint pl: " ma fogtam egy madarat... leesett, én oda mentem és elkaptam. Igazán dicsőséges, nem? Hah.. mily vicces". Mondja ezt teljesen bárgyú csajozós dumaként.

Gullivert elemezgetném kicsit. Azaz Jack Blacket, King of Awesome Manhattan szigetéről - ahogy hívatja magát. Bevallom először tetszett a film ötlet. Annak ellenére, hogy az eredeti történet jobban tetszett, a gondolat, hogy egy jópofa szórakoztató, modernebb kiadását láthassam megfogott. Csak aztán arra nem számítottam, hogy Gulliver úgy megy tüzet oltani, hogy lehugyozza az épületeket, meg a fél királyi gárdát. Üzenném Hollywoodnak, hogy ez már réges-régen nem a vicces kategóriába tartozó dolog. Azt sem tartom különösen gusztusos látványnak, ahogy az ágyúgolyók Gulliver zsíros hasába nyomódnak majd visszapattannak róla. Mindezt közelről.

 

A világ jó úton halad afelé, amit az Idiocracy című film mutatott be a jövő évezred világáról, ahol is a legjobb film egy férfi hátsó ami éppen fingik. Az irány megvan, de talán a helyzet még nem olyan súlyos.

Most akkor azért pozitívumokat is mondanék, mert nem egy borzalmas film. Végig lehet nézni, mondjuk egyszer. Kukorica és hideg sör mellett kiváló esti lazulós film, vannak benne látványos jelenetek - technológiai őrült révén a robot és a védelmi rendszer nagyon tetszett. Jack Black egy őrült pojáca és valljuk be, néha tud alkotni. De csak néha. Sőt, azért remélem a J.Black-es filmek nem lesznek túl gyakori jelenségek. Egyszer-egyszer elviselhető. A film végére persze hepi end lesz, mindenki összejön mindenkivel és mindenki sikeres lesz akinek az volt a sorsa.

A filmet lezáró táncos-énekes jelenetet viszont egy kegyelemdöfésnek éreztem, előjött a facepalm hangulat. Ennél jobbat is bőven kitalálhattak volna, kreativitás nuku. Viszont pozitívum a rock zene nyomatása a filmben, de csak is azért mert kedvelem. A filmben szereplő Csillagok Háborúja paródia most először volt egészen tűrhető, talán a kontrasztos liliputi-gulliver méretű nézőtér miatt. De a zenés-táncos jelenetre a végén nincs mentség.

Összefoglalva, én 5 pontot adok ennek a viccnek, amit Jack Black elkövetett. Nézzétek meg és tanuljatok belőle, hogyan csináljatok ennél jobb filmet.


Share |

Szólj hozzá!

Címkék: film


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása