HTML

Reflektor Café

Reflektor Café - Rávilágítunk a hétköznapokra

Utolsó kommentek

Friss topikok

Linkblog

2011.02.24. 19:21 szMilan

Bemutatkozó filmelemzés: Serenity

Mielőtt belevágnék, kezdjétek el hallgatni a film zenéjét, ami amúgy is hangulatos. Meg miért ne.

Első film gyanánt a terítékre a Serenity című western-scifi kombinációból született alkotást teszem. A western-scifi mint műfaj szokatlan, nem is igazán ismerünk sokat ebből ( megjegyzendő, hogy hamarosan megjelenő Cowboys vs Aliens is ebben a műfajban debütál, ami akár egy remekbe szabott kísérlet is lehet). A Serenity azon kevés filmek közé tartozik amit addig üldöztem boltokon át, míg sikeresen meg tudtam venni dvdn. Nem véletlenül, mert annak ellenére, hogy kevés figyelmet kapott, ez egy valóságos gyöngyszem, sőt mi több, a filmtörténelem egyik legjobb űrcsatáját is ennek az alkotásnak tulajdonítanám, de erre majd később térnék ki. A film egy rövid sorozat amolyan befejező epizódja, ami Firefly néven futott anno. Sajnos beszüntették a kreálását. Nade nézzük részleteiben!

A történetről röviden: A 26.század elején járunk, lezajlottak háborúk és miegymás amely csúnyán bemutatott a világnak. A főhősünk egy háborús veterán, aki a Serenity-völgyi ütközetben harcolt, a legutóbbi háború legvéresebb csatájában. A film egyik központi 'karaktere' maga a hajó, ami erről a csatáról kapta a nevét. A Serenity elviekben szállítóhajó - az hogy mit is szállít, az már más tészta. A történet ott kezdődik, hogy a legénységi doki kiszabadítja hőn szeretett húgát a gonosz tortúráztató szövetségiek karmaiból, akik mindenféle mocskos kísérletnek vetették alá. A csaj ugyanis mentalista - mármint nem amolyan UriGelleresen - és hát... ezért kísérleteznek rajta. A derék báty kiszabadítja, és rásózza a hajó legénységére. Akik persze nem igazán boldogok, főleg miután rájönnek hogy mindenki őket fogja üldözni. A történet egyik fontos részét képezi egy faj ami amolyan intelligens zombi, a reaverek Űrhajóval repkednek meg hasonlók. Ők a modern barbárok, embert esznek, a csontjaikat az űrhajóikra feszítik fel, őrjöngve közlekednek. Kíváncsi vagyok, hogy mégis mi a halált csinálhatnak amikor éppen nem gyilkolnak meg kannibálkodnak. Ülnek a hajón és mormognak egymásnak? Lesz összeesküvés elmélet, rengeteg üldözés és űrcsata töménytelen mennyiségben. Itt hoznám fel a szerintem minden idők egyik legjobb űrcsatás jelenetsorozatát, amit javaslok mindenkinek hogy szemeit a monitorra cuppantva nézze meg:

A karakterek tetszetősre sikerültek, van egy barátságtalan néger ügynökünk aki  a főhős kapitány ellenségét testesíti meg a film során, sőt előszeretettel kaszabolgat a kardjával akárkit. A Serenity kapitánya, Malcolm Raynolds, aki picit Han Solora sikeredett, de ennek ellenére megvan a sajátságos jelleme. Őt tekinthetjük a film főhősének. Igazi laza pisztolyrántós westernhős aki nem tudja mikor kell meghalni. A többi karakterről se szabad megfeledkezni. Van egy pszichopata beütéssel rendelkező katona is a fedélzeten, aki ha tehetné, szerintem mindkét kezében minigunnal sétálgatna. Van egy szexmániás gépészcsaj is, egy szolidabb, visszahúzódó dokink, az örök vidám és különc pilótánk és a felesége, aki anno Malcolm kapitány alatt szolgált a háborúban. Azt kell mondjam marha jó társaság lett, mindenki hozzátesz valamit az egészhez. A párbeszédek jól kidolgozottak, ahogy a karakterek is, a látványról nem is szólva. Hangulat és zene terén is nagyot alakít a film (eddig ezt hallgattátok, ugye rémlik?) Nem véletlenül fogadta a nép anno nagy szeretettel, mert összegezve egy zseniális scifit kaptunk. Szerintem most megyek is megnézem megint, ugyanis találtam némi pattogtatni való kukoricát a spájzban.

Mindenkinek javaslom a megnézését, aki kicsit is szereti a scifi műfajt. Egy ritkaságszámba menő kincs, amiből ha többet csinálnának, hótziher, hogy lenne rá kereslet.


Share |

Szólj hozzá!

Címkék: film


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása