HTML

Reflektor Café

Reflektor Café - Rávilágítunk a hétköznapokra

Utolsó kommentek

Friss topikok

Linkblog

2011.03.04. 13:59 szMilan

Kocka kritika: Fable 3

A májusban PC-re is megjelenő Fable 3 már jó ideje kiadásra került Xbox 360-ra, aminek köszönhetően már szerencsém volt kétszer is végigjátszani. Hosszú és tartalmas valami lett, amiről érdemes beszélni.

A Fable 3 határozottan az arra érdemes játékok közé tartozik. A Lionhead Studios nem kis energiát fektetve kreálta meg a trilógia harmadik részét, amely szerény véleményem szerint felteszi az i-re a pontot, sőt túlszárnyalja elődeit is bizonyos tekintetben. Na de nézzük a lényeget!

 

Vegyük az alapokat. A Fable sorozat középpontjában Te, mint főszereplő, olyan lény vagy az emberek között, akit Hősnek hívnak. Nem csak azért vagy hős, mert akkora tetteket vittél véghez, hanem ez egy állapot és egy képesség ami vér szerint öröklődik az idők kezdetétől. A Fable harmadik részének a történelmi háttere és időbeli elhelyezkedése igen érdekes. Körülbelül az első ipari forradalom idején vagyunk, fellendülőben az ipar és a gyárvilág. Ez persze mocskossá teszi a környezet egy részét.

Te vagy a király öccse. A probléma ott kezdődik, hogy Logan Király nem a jóságos királyként fog bevonulni a történelembe. A nép gyűlöli, önkényeskedik, zsarnokoskodik. Ideális a szituáció egy forradalomhoz. Hűséges barátaid egy puccsra készülnek, hiszen Logant le kell váltani, hogy Te lehess az uralkodó. Te pedig jó uralkodó lennél, ugye? Legalábbis a barátaid azt hiszik. A játék egyik legnagyobb fókuszpontja a döntéshozatal. Jó vagy rossz. Bár, ha belegondolok, nem ilyen egyszerű. Az előző részekben tisztán érthető volt, hogy mi a jó és a rossz döntés, minek mik a következményei. Itt viszont kegyetlen módon elmosódik ez a határ.

A játék az ötödik percben olyan válaszút elé rak, hogy hirtelen nem tudtam, mihez kezdjek magammal. A hatás kedvéért el merészelem spoilerkedni: Tüntetés van és Logan úgy dönt, hogy kivégezteti a vezetőit a csődületnek. Viszont Te, a kemény gyerek betoppansz, hogy na álljon meg a fáklyás menet. Sokat nem értél vele mondjuk, ugyanis Logan úgy dönt, hogy felajánlja neked az élet és halál ura lehetőségét (kötelező jelleggel). Kivégeztetsz három számodra ismeretlen embert vagy a szerelmed, aki rosszkor volt rossz helyen. A legtöbb ember rávágja, hogy szerelemért mindent, ámde bele kell gondolnod: ők itt a forradalom kulcsfigurái, ha ők nem lesznek, van esélyed arra, hogy Király lehess és megmentsd Albion népét a keserű sorstól? Vállalod a következményt? Mindenkire rá van bízva. Csúnya egy játék, ha döntésekről van szó. Most ajánlom figyelmetekbe az egyik cinematic előzetesét a játéknak, az alaphangulatot megadja.

A történet tetszetős, jól kitalált. Van benne persze gigászi csavar és hopp meg kopp. Nekem tetszett. Az út hosszú és nem igazán szeretnék kitérni a részletekre, tapasztalja meg mindenki magának, hiszen szinte minden végigjátszás más. Nem árulok el azzal nagy titkot, ha elmondom, hogy a végén bizony te leszel a király, de itt nem ér véget ám a játék! A fenét. Jönnek majd az alattvalóid mindenféle kérésekkel, Te meg teljesítheted őket, ahogy gondolod. A csalafinta kérdések itt is előjönnek, például mit építenél: gyermekotthont, ahol az árvák tanulhatnak és élhetnek? Minek, ha megépítheted ugyanoda az első Királyi Hivatalos Bordélyházat, ami legalább hússzor olyan kifizetődő, mint a gyermekotthon. Rajtad áll, hogy jóságos és könyörületes királyként, habókos körbe-haknizom-a-világot jellegű, vagy gonosz zsarnok leszel, akinek láttán alattvalóid az utcán félelmükben sem megszólalni, sem mozdulni nem mernek majd.

A játék harcrendszere közepesen pörgős. A varázslatok látványossága nagyon jól mutat - főleg mikor kedved szerint kombinálhatsz 6-7 különböző varázslatot (a tornádó + tűz varázslat különösen hatásos). Külön érdekessége, hogy fegyvereid külsőleg úgy változnak, ahogy történeted vezeted. Sokat harcoltál csontvázak és zombik ellen? Markolatodat kiegészíti egy csontból faragott míves látványelem. Sok csirkét rugdostál? Harci kalapácsod enyhe rózsaszínes árnyalatban kezdd el pompázni. Sok kincset ástál ki? Puskádon aranyozott borítás jelenik meg, és a többi. Én sem fedeztem fel még az összes létező lehetőséget, egyszerűen túl sok van.

A Fable 3 zenei világa felejthető. Semmi érdekessége nincs, külön dallama sincs, igazából csak a betöltő képernyő alatt hallható (sokadjára idegesítő) kórus marad meg az ember fejében. Viszont a karakterek hangjai, na az más tészta. Autentikus brit hang és akcentus hatja át az egész játékot. Nem kisebb nevek hangjait hallhatjuk, mint John Cleese vagy Stephen Fry. Befejezésképpen szeretném ajánlani nektek az alábbi videót, ahol a szereplők hangjait tekinthetjük meg akcióban.

A játék nem hibátlan. Vannak benne bosszantó és idegesítő dolgok. Vannak bugok is, amik javításra várnak. Idegesítő, hogy a multplayerhez előfizetés kell (az Xbox sajnos ilyen) és ezért a játék egyik részét nem tapasztalhatom meg - pedig az is mókás lehet. Na de majd PC-n megnézzük, mit produkál a Lionhead. Mindemellett rengeteg jó és új dolog van, hihetetlen mennyiségű részlet és érdekesség, ami egy remekbeszabott játékot tálal nekünk. Vive la revolution, comrades!


Share |

Szólj hozzá!


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása